
Astenia de toamnă
Astenia de toamnă este explicată de către medici în termeni de stare de oboseală asociată cu modificări climatice. Pentru mulți oameni, tranziția de la vară la toamnă poate fi neplăcută, întrucât este corelată cu scăderea temperaturii, scăderea duratei zilelor, frecvența ploii. Toamna pune presiune pe toată lumea, mai ales în faza incipientă, când trebuie să te obișnuiești cu faptul că vara s-a terminat. Toamna este un anotimp dificil de confruntat cu atât mai mult cu cât în acest an avem de-a face și cu pandemia globală de coronavirus. Toți acești factori pot afecta puternic starea de spirit, așa că află în rândurile următoare cum poți preveni oboseala sau recupera energia.
Ce cauzează astenia de toamnă?
Explicația este simplă: principala cauză a asteniei de toamnă este scăderea accentuată a timpului petrecut în lumina soarelui. Această reducere a intensității luminii provoacă diferite schimbări în organism: producția de serotonină (hormonul fericirii) scade, vitamina D este mai greu de obținut (iar deficitul acestei vitamine este una dintre cauzele lipsei de energie, slăbiciune musculară sau anxietate), producția de melatonină (hormonul somnului) crește. Astfel, contribuția tuturor acestor modificări din organism determină un tonus general scăzut.
Cum poți previne sau combate astenia de toamnă
Somnolența prelungită asociată cu slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia și predispoziția la răceli și infecții sunt printre primele semne cu care ne confruntăm la începutul sezonului de toamnă. Pentru a previne sau combate astenia de toamnă, care apare la toate grupele de vârstă, ai grijă la următoarele aspecte.
Pentru început, trebuie să ai în vedere alimentația, deoarece schimbarea anotimpului poate avea repercusiuni asupra metabolismului și asupra capacității de a digera. Adoptă o disciplină alimentară și consumă alimente cu conținut scăzut de grăsimi, hrănitoare și sănătoase, evitând zaharurile, grăsimile saturate și optând pentru o varietate de fructe și legume de sezon. Toamna ne oferă multe alimente bogate în nutrienți și vitamine precum struguri, pere, gutui, prune, nuci, mere, dovleac, castane, germeni de grâu, varză. Este important să asiguri buna funcționare a intestinului tău prin aportul optim de beta caroten, prezent în dovleac și fibre. Consumul de alimente abunde în vitaminele B și C ajută la ameliorarea senzației de epuizare și letargie. Pentru a elimina toxinele și deșeurile acumulate în organism este indicat să bei multă apă.
Respectă un program odihnitor de somn. Un somn de calitate este pur și simplu esențial pentru buna funcționare a organismului, eliminarea toxinelor din creier, regenerarea pielii și secreția hormonului de creștere. Asigură-te că dormi cel puțin opt ore pe noapte și că te pui la culcare înainte de miezul nopții. Mulți oameni care suferă de astenie se confruntă cu un deficit de serotonină, hormonul cunoscut pentru influența pozitivă asupra stării de spirit. Ia aminte că această deficiență asociată cu oboseală excesivă poate duce la astenie chiar dacă ai un program de somn disciplinat. Astfel, poate va fi necesar să apelezi și la următoarea metodă de combatere a asteniei.
Tonifiază-ți corpul. Activitatea fizică moderată este esențială pentru sănătatea corpului tău. Fie că alegi bicicleta în detrimentul altor mijloace de transport sau practici antrenamente de 30 de minute zilnic, orice activitate este binevenită. Pe lângă sport, produsele naturale precum mierea sau ghimbirul te ajută să-ți tonifiezi corpul în acest sezon.
Starea de bine are prioritate
Acestea sunt sfaturile de bază pentru a te ajuta să previi sau tratezi astenia de toamnă și să debordezi de energie în anotimpurile reci. Dacă astenia persistă, ar trebui să știi că poate ascunde afecțiuni precum anemie, diabet, insuficiență suprarenală, anomalii electrolitice, hipotiroidism, malnutriție. În cazul în care nu îți redobândești vitalitatea, consultă medicul. Și indiferent de anotimp, încearcă să petreci cât mai mult timp în aer liber. Efectul luminii naturale, sunetele și mirosurile naturii sunt foarte importante pentru sănătatea psihică. Nu uita, principalul aliat în lupta cu astenia este propria ta persoană: zâmbește, chiar dacă afară plouă! 😊