Bolile Ficatului. Semne ale unui ficat cu probleme
Articolul prezintă cu ce se ocupă ficatul în organism, care sunt cauzele bolilor hepatice, cum poți să previi un ficat cu probleme,dar și setul de analize recomandat pentru identificarea bolilor de ficat și obținerea tratamentului necesar.
Cauzele bolilor hepatice
Ficatul este un organ aflat pe partea dreaptă a corpului, în zona aflată imediat sub coaste. Ficatul are dimensiunea de aproximativ 7 cm la femei și 10.5 cm la bărbați. O diferență de 2, 3 cm a dimensiunii ficatului față de referințe este considerată anormală. Organismul poate indica probleme ale ficatului prin simptome precum:
- senzația de greață, vomă
- pierderea poftei de mâncare
- durere în zona abdominală
- inflamarea abdomenului
- scaun cu sânge
- vânătăi și pete galbene pe piele
Dar bolile ficatului pot să nu se manifeste prin semne vizibile, sau dureri. Prin analize de sânge și controalele medicale de rutină se poate identifica și trata un ficat cu probleme.
Dacă simți dureri abdominale atât de acute încât nu poți să stai în picioare, este necesar să te prezinți la medic de urgență!
Ficatul este un organ cu funcții esențiale și vitale pentru funcționarea întregului organism. Îmbolnăvirea ficatului este o amenințare pentru capacitatea de funcționare și sănătatea întregului organism. Viața fără ficat nu este posibilă, însă se poate supraviețui cu doar o parte din acest organ incredibil, capabil să se regenereze la dimensiune completă în câteva luni.
Ficatul se ocupă cu procesare și descompunerea substanțelor, echilibrează și creează substanțe nutritive, metabolizează compuși în forme care nu sunt toxice și pot fi gestionate cu ușurință de organism. Funcțiile principale ale ficatului sunt: filtrare, digestie, metabolism și detoxificare, sinteza proteinelor, stocarea vitaminelor și a mineralelor.
Ficatul este ca o mică fabrică de procesare în interiorul organismului, esențială pentru funcționarea întregului. Bolile de ficat apar când procesele complexe ale ficatului nu sunt îndeplinite în parametri normali.
Bolile ale ficatului și cauzele
- boli hepatice cauzate de consumul excesiv de alcool. Îmbolnăvirea ficatului din cauza consumului foarte mare de alcool, de obicei, nu este sesizată decât atunci când afectarea ficatului este severă. Aceste boli se detectează, de multe ori, în cadrul investigațiilor pentru alte afecțiuni și sunt boli detectate, de obicei, în stadii avansate. O cantitate mare de alcool poate duce la o acumulare de grăsimi în ficat chiar dacă este consumată într-o perioadă scurtă de timp. Consumul de alcool pe parcursul unei perioade îndelungate afectează capacitatea ficatului de a se regenera și poate produce afecțiuni ireversibile ale ficatului.
- boala ficatului gras non alcoolic. Un ficat sănătos ar trebui să conțină foarte puțini grăsimi sau deloc. Dar atunci când grăsimile sunt acumulate în ficat se poate declanșa boala ficatului gras non alcoolic, asociată de obicei cu obezitatea. Nivelul crescut de grăsimi din ficat reprezintă un risc crescut de probleme grave de sănătate, cum sunt: diabetul, hipertensiunea arterială și bolile renale.
- Termenul de hepatită descrie starea de inflamare a ficatului. Hepatita este cauzată de o infecție virală sau de consumul excesiv de alcool. Există mai multe tipuri de hepatită: A, B, C, D, E și hepatita alcoolică.
- Hepatita A: cauzată de virusul hepatite A, se ia prin consumul de alimente și băuturi contaminate cu materie fecală de la o persoană infectată. Este întâlnită cel mai frecventă în țările în care condițiile sanitare sunt precare.
- Hepatita B: virusul hepatitei B care se transmite prin sângele unei persoane infectate. De obicei se transmite de la femeile gravide infectate la copiii lor sau prin contact între copii. Și în cazuri mai rare, se poate răspândi prin sex neprotejat.
- Hepatita C: virusul se transmite prin contact cu sângele unei persoane infectate. De exemplu: prin folosirea unei seringi pentru injectarea de droguri de către mai multe persoane.
- Hepatita D: afectează numai personale care sunt deja infectate cu virusul hepatitei B. Infecția pe termen lung cu hepatita D și hepatita B crește riscul de ciroză și cancerul hepatic.
- Hepatita E: virusul care produce hepatita E este asociat în principal cu consumul de carne de porc crudă sau insuficient gătită, consumul de carne de mistreț, carne de vânat și crustacee.
- hepatita alcoolică este cauzată de consumul excesiv de alcool.
- hemocromatoza: este o afecțiune moștenită din familie, în care nivelul de fier din organism se acumulează încet, de-a lungul mai multor ani.
- ciroză biliară primară: afecțiune a ficatului cauzată de o deficiență a sistemului imunitar, produce inflamația progresivă a ficatului. Este o afecțiune cronică.
Prevenția bolilor hepatice
Pentru prevenția bolilor sunt recomandate:
- vaccinarea împotriva virusurilor care produc boli ale ficatului
- evitarea expunerii la factori de risc, precum consum excesiv de alcool, consumul excesiv de grăsimi, substanțe toxice, droguri, etc.
- realizarea analizelor și controalelor medicale de rutină la intervale regulate
- schimbarea obiceiurilor nesănătoase care conduc la dezvoltarea bolilor de ficat, cum este de exemplu consumul excesiv de alcool. Prin controlarea cantității de alcool consumate, scade riscul dezvoltării bolilor de ficat asociate.
- urmarea unui stil de viață sănătos
Analize și diagnostic ale bolilor hepatice
Următoarele analize de sânge sunt recomandate pentru identificarea bolilor hepatice:
- Albumina
- ALP
- Bilirubina
- GGT
- TGP
- TGO
- Timpul de protrombina
Interpretarea valorilor analizelor se realizează de către medicul specialist care poate să coreleze parametrii evaluați și să ofere cel mai eficient tratament pentru tine.