Donald Medical este un laborator modern de analize medicale înființat în anul 2008, în cadrul căruia lucrează medici primari, biochimiști, farmaciști și asistenți cu înaltă calificare profesională.
Recoltare L-V: 7:30 - 12:00
S-D: Închis
Relaţii cu publicul /
Rezultate: 7:30 - 14:30
info@donaldmedical.ro

Noutăți laborator analize

Recoltare L-V: 7:30 - 12:00
S-D: Închis
Relaţii cu publicul /
Rezultate: 7:30 - 14:30
info@donaldmedical.ro
Title Image

Blog

Home  /  Noutăți   /  Deficitul de vitamina D – tot ce trebuie să știi

Deficitul de vitamina D – tot ce trebuie să știi

Deficitul de vitamina D poate fi cauzat de o serie de factori – medicamente ca steroizi sau antiepileptice, boli și afecțiuni precum obezitatea, boala hepatică sau fibroza chistică, vârstă, stil de viață. Însă indiferent de cauza care determină niveluri scăzute de vitamina D în organism, consecințele nu sunt deloc plăcute. Fragilizarea oaselor, durerile musculare și lipsa forței fizice pot afecta grav calitatea vieții și starea generală de sănătate. Află cum obții aportul optim de vitamina D sau cum poți preveni un deficit al acestei vitamine în organism.

Ce este vitamina D și cum se poate obține

Vitamina D reprezintă o substanță nutritivă esențială pentru buna funcționare a organismului. Aceasta poate fi produsă de organism în mod natural atunci când pielea este expusă la soare. Totuși, poate fi obținută și din alimentație, în urma consumului de pește, ouă și produse lactate. Între funcțiile importante ale vitaminei D în organism se numără menținerea nivelurilor normale de calciu în sânge, susținerea sistemului imunitar și prevenția rahitismului, osteoporozei și fracturilor. Există și studii recente care susțin beneficii majore ale vitaminei D, cum ar fi prevenția mai multor forme de cancer (cancer de sân, cancer de colon, cancer de prostată). Totuși, este nevoie de cercetări mai amănunțite care să întărească rezultatele acestor studii.

Ce semnifică deficitul de vitamina D

Cauzele deficitului de vitamina D pot fi de naturi diferite: anumite medicamente, vârsta, mobilitatea, anumite boli și afecțiuni. Însă indiferent de cauză, deficitul de vitamina D este asociat cu oase fragile, dezvoltare nearmonioasă, slăbiciune musculară, dureri osoase în cazul copiilor. În cazul adulților, simptomele deficitului de vitamina D sunt oboseala, durerea de oase, slăbiciune sau crampe musculare, tulburări de dispoziție. În plus, există studii care asociază deficitul sever de vitamina D cu un risc mai mare de mortalitate.

Prevenție

Indiferent de cât de bună îți consideri tu starea de sănătate, este nevoie de diagnostic și sfatul medicului. Astfel, este indicat să apelezi la investigații amănunțite care iau forma unor analize de măsurare a nivelurilor vitaminei D. Această analiză poartă denumirea de 25-hidroxivitamina D, iar tipul testului este sanguin. Află că acest tip de analize se face à jeun (adică pe nemâncate) și nu durează mai mult de 5 minute. Oricât de aglomerat ar fi programul tău, sănătatea merită tot timpul și toată atenția ta.

Nivelul vitaminei D se verifică în cazul analizelor de rutină. Dacă te confrunți cu o fractură osoasă, ești predispus la un deficit de vitamina D sau prezinți oricare alt factor de risc în acest sens, analizele se fac mai des. Tot în vederea prevenției, ia în considerare următoarele sfaturi:

  • Consumă cu regularitate alimente cu conținut bogat de vitamina D (ton, somon sau orice pește gras, produse lactate, ciuperci, mazăre, spanac, ciocolată neagră, portocale).
  • Expune-te la soare pentru aproximativ 10-15 minute pe zi. În cazul vârstnicilor sau celor cu pielea închisă la culoare este nevoie de o expunere mai îndelungată (cu atât mai mult primăvara devreme sau la finalul toamnei).
  • Administrarea unui supliment cu vitamina D. Numărul limitat de alimente care conțin vitamina D poate determina necesitatea administrării unor suplimente de vitamina D în anumite situații. Însă chiar dacă majoritatea suplimentelor pot fi administrate fără prescripție medicală, recomandăm consultarea medicului. Depășirea aportului optim de vitamina D este la fel de nesănătoasă ca deficitul de vitamina D. Astfel, cel mai indicat este să consulți medicul pentru a fi sigur că ai ales cea mai bună variantă pentru organismul tău.