Donald Medical este un laborator modern de analize medicale înființat în anul 2008, în cadrul căruia lucrează medici primari, biochimiști, farmaciști și asistenți cu înaltă calificare profesională.
Recoltare L-V: 7:30 - 12:00
S-D: Închis
Relaţii cu publicul /
Rezultate: 7:30 - 14:30
info@donaldmedical.ro

Noutăți laborator analize

Recoltare L-V: 7:30 - 12:00
S-D: Închis
Relaţii cu publicul /
Rezultate: 7:30 - 14:30
info@donaldmedical.ro
Title Image

Blog

Home  /  Noutăți   /  Prevenția îți poate salva viața

Prevenția îți poate salva viața

Indiferent de cât de ocupat ești, sănătatea are prioritate! De ce să-ți petreci viața prin spitale sau depinzând de medicamente, când te poți bucura de o viață lungă și calitativă alături de cei dragi? Poți supune că sunt cuvinte mari, însă acesta este adevărul. Un stil de viață sănătos este cea mai bună metodă de a-ți menține o stare bună de sănătate, îmbunătăți o afecțiune existentă sau chiar identifica precoce boli grave, precum cancerul. Iar asta implică o serie de acțiuni și atitudini, între care o alimentație pe bază de fructe și legume (evitarea alimentelor procesate), activitate fizică regulată (cel puțin 30 de minute pe zi, cu intensitate adaptată), hidratare corespunzătoare (cel puțin 2 litri de apă pe zi), odihnă suficientă (8 ore de somn pe noapte), dar și efectuarea unor investigații clinice și a unui set de analize de sânge (cel puțin o dată pe an).

Metode de prevenție

  • Alimentație – Se spune că ești ceea ce mănânci și pe bună dreptate. Obiceiurile alimentare se reflectă în aspectul pielii, părului, unghiilor, sănătatea și buna funcționare a organelor interne, vitalitatea și energia organismului, capacitatea de concentrare, agilitatea gândirii, funcțiilor cognitive și locomotorii. Oricât de mult ți-ar plăcea gustul unui anumit aliment sau preparat, trebuie să-ți resetezi atitudinea față de mâncare. Nu gustul trebuie să primeze, ci substanțele nutrivite. Privește-ți organismul ca pe un nou-născut. Protejează-l și selectează pentru el cele mai sănătoase, benefice și nutritive alimente, pentru că mâncărurile procesate, de tip fast-food au zero nutrienți și nu fac decât să-ți provoace o listă lungă de probleme de sănătate, atât imediate, cât și în timp. În termeni generali, o alimentație sănătoasă trebuie să fie variată și echilibrată, să conțină fructe și legume proaspete, pește, carne, lactate, leguminoase, semințe, ulei de măsline. Însă dacă-ți dorești recomandări personalizate, poți apela oricând la un medic nutriționist.
  • Analize de sânge – Testarea periodică a sângelui este una dintre cele mai importante modalități de a ține evidența bunăstării fizice generale. Testarea de rutină îți permite să vezi modul în care corpul tău se schimbă în timp și te poate ajuta să iei decizii în cunoștință de cauză despre sănătatea ta. De obicei, medicul recomandă efectuarea analizelor de sânge de rutină cel puțin o dată pe an. Dar acesta este minimul. Există mai multe motive majore pentru care ai putea dori să faci teste de sânge mai des decât atât: fie că ai simptome neobișnuite și persistente (de la oboseală la creșterea anormală în greutate), fie că vrei să îți îmbunătățești starea de sănătate (cunoașterea nivelurilor diferitelor componente din sânge, cum ar fi colesterolul HDL și LDL, îți permite să faci anumite modificări de stil de viață pentru a reduce la minimum obiceiurile nesănătoase), fie că vrei să reduci riscul de boli sau complicații, testele de sânge au o importanță deosebită în drumul către sănătate. Efectuarea unui screening anual poate identifica timpuriu sau chiar evita apariția unor boli grave, precum diabet, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni ale tiroidei, boli renale sau hepatice. Pentru obținerea unui tablou clinic complet, alte analize indicate sunt: hemoleucogramă completă, acid uric, glicemie, calciu seric, triglyceride, TGO, TGP, colesterol total, sideremie, examen complet urină, examen coproprarazitologic. Numărul lor poate suna copleșitor, dar, de cele mai multe ori, aceste analize alcătuiesc un pachet și sunt recoltate într-o singură zi. Merită să-ți faci timp o singură zi din cele 365 ale unui an pentru a te interesa de propria sănătate, nu?
  • Activitate fizică – De la simplul mers pe jos, și până la antrenamentele sportive de conturare a musculaturii, activitatea fizică este un adevărat scut împotriva bolilor de orice fel. Sportul nu doar îmbunătățește oxigenarea sângelui, tonifiază musculatura, îmbunătățește funcția plămânilor, scade riscul apariției osteoporozei și cancerului de sân, dar are o influență pozitivă și asupra psihicului, reducând stresul și crescând stima de sine.

Sănătatea are prioritate

Din păcate, prevenția nu stă la baza culturii noastre. Cunoaștem cu toții pe cineva (sau chiar pe noi înșine) care nu s-a prezentat la doctor decât în ultimul moment, când se simțea copleșit de durere. Este important să te pui pe primul plan, într-o lume atât de haotică, în care domină consumerismul, sarcinile de zi cu zi și lipsa timpului pentru ceea ce contează cu adevărat. Așa că indiferent ce plănuiai să mănânci diseară la cină, asigură-te că în farfurie vor fi culori și gusturi proaspete. Indiferent de cât de greu îți este, asigură-te că alegi scările în loc de lift. Indiferent de cât de ocupat ești mâine, asigură-te că-ți faci o programare la analize de sânge. Stop ignoranței, sănătatea are prioritate!