
Reintegrarea copiilor în școală – COVID-19
Pandemia de coronavirus și izolarea ulterioară reprezintă o situație fără precedent în vremurile noastre. Este dificil de evaluat impactul pe care îl are situația asupra sănătății psihice și a bunăstării copiilor și tinerilor. Experiențele elevilor din perioada de izolare au fost foarte variate. Unii s-au bucurat de „timpul liber” în vreme ce alții au găsit experiența traumatică. Rândurile următoare tratează seria de provocări cu care se confruntă școlile și elevii odată cu reluarea activității școlare.
Reintegrarea copiilor în școală
În calitate de profesor, cel mai probabil conștientizezi experiențele complexe și traumatice pe care elevii tăi le-au putut avea în timpul perioadei de izolare. Cu toate acestea, merită să expunem întreaga gamă de provocări cu care se confruntă școlile pe măsură ce elevii se întorc la cursuri. Personalul care gestionează tranziția înapoi la școală trebuie să se înarmeze cu răbdare, flexibilitate și sprijin. Este important ca profesorii să-și susțină elevii și să aibă în vedere că aceștia se pot confrunta cu pierderi și doliu, stare de incertitudine, bullying.
Pierderea și doliul – Unii copii și tineri vor avea rude sau prieteni care au decedat din cauza coronavirusului sau a altor boli. Alții vor avea o rudă sau un prieten care este spitalizat. Alții se vor confrunta cu alte tipuri de pierderi (de exemplu, și-au schimbat locuința sau părinții lor și-au pierdut slujba). Cert este că indiferent de tipul pierderii, mulți vor percepe evenimentul ca pe durere. Modul în care copiii și tinerii răspund la sentimentele de pierdere și durere diferă – unii vor fi triști sau retrași, alții vor fi anxioși sau supărați.
Incertitudine – Schimbările bruște și fără precedent pe care izolarea le-a impus tuturor este probabil să determine sentimente de nesiguranță în rândul multor copii. Întrucât reglementările au fost relaxate treptat, este posibil ca elevii să fi experimentat sentimente neclare despre ce li s-a permis să facă și ce nu. Unii tineri vor fi îngrijorați de posibilitatea unui al doilea episod de izolare, alții se vor teme că locurile în care se simțeau în siguranță cândva, cum ar fi școala, nu mai reprezintă ceva pe care să se poată baza.
Tranziții – Întrucât perioada de izolare s-a extins până la vacanța de vară, a lipsit pregătirea obișnuită pentru toți elevii care fac tranziția la anul școlar următor. Această lipsă este deosebit de dificilă pentru copiii care începeau școala, treceau de la școala primară la cea secundară și pentru cei care terminau școala. Pentru cei care se apropiau de terminarea școlii – indiferent dacă așteptau tranzițiile la universitate sau căutau un loc de muncă – impactul virusului și incertitudinea asupra proceselor de admitere, a rezultatelor examenelor și a perspectivelor de angajare rămân neclare.
Bullying – Aceasta este o problemă la nivel mondial. Profesorii trebuie să poarte constant discuții cu elevii și să inițieze ședințe cu părinții pentru a diminua și ulterior elimina problema bullying-ului.
Probleme de socializare – De-a lungul perioadei îndelungate de distanțare socială, multe prietenii au devenit tensionate sau deteriorate. Mulți tineri au comunicat cu prietenii prin intermediul rețelelor de socializare, în timp ce alții un avut contact redus cu colegii lor. Este recomandat ca profesorii să determine întregul colectiv să se simtă ca o echipă, în care comunicarea și bunăstarea sunt componente importante.
Suport psihic și fizic pentru copii
Din păcate, pentru unii copii și tineri școala nu se simte ca un loc sigur. Dacă înainte de pandemie aveau probleme de integrare, acum cu atât mai mult. Este important ca profesorii să le inspire siguranță tuturor copiilor și să contribuie prin diverse tehnici și activități la integrarea lor în grup și bunăstarea întregului colectiv. Copiii au nevoie să perceapă școala ca pe ceva pozitiv și să fie atrași ca un magnet de colegii, profesorii și activitățile din acea școală. De asemenea, pe lângă suportul psihic, copiii au nevoie și de cel fizic. Părinții trebuie să se asigure că alimentația copiilor este abundă în vitamine, minerale și substanțele nutritive necesare bunei funcționări a organismului. Preventiv, sunt recomandate analize care vizează nivelul de vitamine și minerale din organism.