Să fim sinceri: nimeni nu merge să-și facă analize medicale ca un mod de a se relaxa. Ajungi la noi fie pentru o urgență medicală, fie pentru că analizele sunt necesare punerii unui diagnostic, fie pentru că vrei să-ți cunoști starea actuală de sănătate. Însă orice contact cu o instituție medicală tinde să fie tensionat. Noi ne dorim să-ți insuflăm o atmosferă caldă și de încredere imediat ce pășești în laboratorul nostru. Iar ca un prim pas în obținerea relaxării tale, te punem în temă pentru a ști la ce să te aștepți atunci când vine vorba de recoltarea analizelor medicale.
Din moment ce ne vei trece pragul, tensiunea și incertitudinea specifice contactului cu o instituție medicală se vor evapora. Atentă la detalii și extrem de drăguță, Ramona Cîlțea te va întâmpina, întreba cum te simți și conduce către cabinet pentru recoltarea probelor. Aici o vei întâlni pe Cristina Matei, un munte de blândețe și empatie față de sentimentele sau venele tale, după caz. Cât timp vei fi întrebat (încă o dată) cum te simți și când ți-ai făcut ultima dată analizele, procedura se va fi și terminat, iar tu îți vei putea continua liniștit ziua (cu sănătatea-n gând ca prioritate și conștientizarea importanței efectuării analizelor de rutină, bineînțeles).
Donald Medical,
Al tău prieten și aliat în drumul către sănătate
Așadar, în funcție de analizele pe care vrei să le efectuezi, iată ce ar trebui să știi:
Recoltare sânge
- Pentru obținerea unor rezultate cât mai bune, recoltarea probelor de sânge se face de către personalul specializat al laboratorului de analize medicale. Spunem asta pentru că în cazul altor analize este posibilă și autorecoltarea.
- Segmentul prielnic pentru acest tip de analize este cel începând cu dimineața și până la orele prânzului.
- Pacientul nu trebuie să consume alimente cu aproximativ 12 ore înainte de recoltare.
- Pacienții care se confruntă cu probleme ale coagulării sângelui (INR, VSH sau alți factori de coagulare) nu trebuie să întrerupă medicația specifică.
- Este recomandat consumul moderat de cafea, alcool și tutun în ziua de dinaintea recoltării probelor biologice.
- În cazul pacienților cu dislipidemie, este recomandat ca înainte de recolatrea probelor de sânge să țină o dietă specifică aproximativ o săptămână, săracă în grăsimi și zaharuri, iar pauza alimentară să fie de minimum 12 ore înaintea recoltării probelor de sânge.
Recoltare urină
- Prima regulă pentru autorecoltarea probei de urină este folosirea unui recipient steril care se poate procura de la farmacie sau laboratorul de analize medicale.
- Pentru că igiena mâinilor și a zonei genito-urinare este esențială, se recomandă spălarea pe mâini cu apă și săpun, spălarea zonei genito-urinare cu produse destinate acesteia, apoi ștergerea cu un prosop curat și uscat, din fibre naturale.
- Este indicat ca medicația să fie întreruptă cu 48-72 ore înaintea recoltării. În cazul antibioticelor, întreruperea se face cu minim 5 zile înaintea recoltării. Dacă medicația curentă este indispensabilă, apelați-ne în prealabil pentru a putea ajunge la cea mai potrivită soluție.
- Se micționează o cantitate mică în vasul de toaletă, apoi fără întreruperea jetului se recoltează direct în recipientul steril (jetul de mijloc), fără a atinge cu recipientul steril zona genitală.
- În cazul copiilor și a sugarilor se folosesc punguțe sterile de unică folosință. La recoltarea probei de urină în cazul copiilor, trebuie să se aibă în vedere respectarea regulilor de aplicare a recipientului respectiv.
- După igiena specifică copiilor și sugarilor, zona genito-urinară nu se șterge cu un prosop și nu se aplică creme sau soluții pentru protecția pielii bebelușului. Proba de urină astfel recoltată se aduce la laboratorul de analize sau în punctul de recoltare în maxim două ore.
Probă urină 24H
- În cazul recoltării urinei la 24 de ore este nevoie de un recipient curat de minim 2 litri și maxim 3 litri.
- Cu 24 de ore înaintea recoltării se evită consumul de alcool și cafea. Cantitatea de lichide ingerată de pacient trebuie să fie una normală sau specificată de medicul trimițător.
- Prima urină de dimineață NU se recoltează. Se recoltează urina de peste zi, noapte și urina din dimineața următoare.
- Se notează volumul de urină, se agită ușor recipientul și se recoltează 100 ml urină în recipient steril.
- În momentul prezentării pacientului la laborator sau la punctul de recoltare, pacientul menționează volumul total de urină în 24 de ore și predă proba în laborator.
- Pe timpul celor 24 de ore în care se recoltează urina, recipientul se păstrează în frigider.
Recoltare materii fecale (coprocultură)
- Se întrerupe administrarea de antibiotic cu 5 zile înaintea recoltării pentru a evita un rezultat fals negativ.
- Recoltarea probei se face în recipient cu mediu de transport; un astfel de recipient se poate procura de la farmacie sau din laboratorul de analize medicale.
- Se recoltează din proba emisă spontan, se aleg zone moi, mucozități și/sau fire de sânge, iar cantitatea este cea care poate să încapă în ligurița recoltorului.
- Proba se duce cât mai repede la laboratorul de analize medicale și nu se păstrează la rece, ci la temperatura camerei.
- Se evită recoltarea de materii fecale într-o cantitate prea mare, motivul fiind evitarea unui rezultat fals negativ.
Recoltare materii fecale (coproparazitologic)
- Se recoltează în recipient steril fără mediu de transport.
- Se recoltează din proba emisă spontan, se aleg zone moi, mucozități și/sau fire de sânge, cantitatea de materii fecale este cea care poate să încapă în ligurița recoltorului.
- Proba se aduce cât mai repede la laboratorul de analize medicale și se păstrează la rece, la frigider.
- Este foarte important să NU se recolteze o cantitate mare de materii fecale pentru a evita riscul unui rezultat fals negativ.
- Este recomandat ca examinarea și recoltarea să se facă de trei ori la interval de 3-4 zile, pentru că anumite specii de paraziti nu elimină ouă/larve/chisturi în mod constant.
Recoltare exudat faringian
- Recoltarea este indicat să se facă de către personalul specializat al laboratorului de analize medicale.
- Acest tip de analize presupune prezentarea pacientului la laborator în orele dimineții.
- Înainte de recoltarea probelor pentru exudatul faringian, pacientul nu trebuie să mănânce, să se spele pe dinți sau să folosească apa de gură.
- Se evită administrarea de sucuri, cafea, bomboane, gumă de mestecat sau pastile pentru durerile de gât.
- Este interzis fumatul înaintea prezentării la laborator.
- Administrarea de antibiotic poate duce la un rezultat fals negativ, astfel că se recomandă întreruperea administrării acestuia cu 5 zile înaintea recoltării probei de exudat faringian.
- Regulile sunt aceleași și în cazul recoltării probei de exudat faringian la copii.
Recoltare exudat nazal
- Recoltarea este indicat să se facă de către personalul specializat al laboratorului de analize medicale.
- Prezentarea pacientului se face dimineața și pacientul nu trebuie să consume alimente sau băuturi.
- De asemenea, pacientul nu trebuie să se spele pe dinți, să folosească apă de gură sau soluții pentru igiena nazală (apă de mare, picături de nas).
- Este interzis fumatul înaintea prezentării la laborator.
- Administrarea de antibiotic poate determina un rezultat fals negativ, astfel că este indicată întreruperea administrării acestuia cu 5 zile înaintea recoltării probei de exudat nazal.
- Regulile sunt aceleași și în cazul recoltării probei de exudat nazal la copii.
Recoltare probă amprentă anală
- În acest caz, autorecoltarea se face numai dimineața, la prima oră, fără a efectua toaleta zilnică și fără a avea scaun.
- Se folosește un dispozitiv special, format dintr-o folie transparentă care se aplică pe spatula recoltorului cu partea adezivă către exterior. Se tamponează intens toată zona perianală cu ajutorul spatulei și a foliei, apoi acestea sunt introduse în coprorecoltor.
- Proba astfel obținută se aduce la laboratorul de analize medicale în maxim 8 ore de la recoltare.
- Proba este indicată pentru diagnosticul infestării cu oxiuri.